SUMTER COUNTY BOARD OF COMMISSIONERS
EXECUTIVE SUMMARY

SUBJECT: Public Hearing for Ordinance to Amend Section 17-3 of the Sumter County
Code of Ordinances Related to Golf Cart Operations (Staff recommends

approval).

REQUESTED ACTION: Approve ordinance.
[X] Work Session (Report Only) DATE OF MEETING: 4/26/2011
[ ] Regular Meeting [ ] Special Meeting

CONTRACT: [X]N/A Vendor/Entity:
Effective Date: Termination Date:
Managing Division / Dept: Public Works

BUDGET IMPACT:

[ ] Annual FUNDING SOURCE:

[] Capital EXPENDITURE ACCOUNT:

DI N/A

HISTORY/FACTS/ISSUES:

Currently, the Sumter County Code of Ordinances {Code) addresses the operation of golf carts in
Section 17-3.

Given the growth of golf cart operations in Sumter County related to development within The Villages
and recent interest of other communities and areas of the county to allow golf cart operations, it 1s
necessary to amend Section 17-3 of the Code to further clarify and establish standards and procedures
for the use of golf carts. The proposed Ordinance is consistent with Sections 316.212 and 316.2125,
Florida Statutes. These Statutes regulate the use of golf carts.

Attachments:
a. Proposed Ordinance to Amend Section 17-3 of the Code
b. Current Section 17-3 of the Code
¢. Florida Statutes Section 316.212 and 316.2125
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interest, issue a spectal permit in writing authorizing the applicant to operate or move a vehicle
or combination of vehicles of a size or weight exceeding the maximum specified in this chapter,
upon any road or highway under the jurisdiction of the county. The permit shall describe the
vehicle or vehicles and load to be operated or moved and the road or highway for which the
permit is requested. The county is authorized to issue or withhold such permit at its discretion,
or, if such permit is issued, to limit or prescribe the conditions of operation of such vehicle or
vehicles. The county is authorized to require such undertaking or other security, in the form of
cash, surety bond or lefter of credit acceptable to the county, as may be deemed necessary to
compensate for any damage to any roadway or road structure caused by the operation of the
overweight or oversized vehicle(s). The amount of the undertaking shall be based upon a
current inspection of the condition of the road and all appurtenances by the county engineer and
the engineer's professional recommendation as to the potential for damage and the
approximate costs of repairing such damage plus a multiplier of twenty-five (25) percent.

(Ord. No. 85-8, §§ 1-4, 8-20-85; Ord. No. 2005-14, §§ 1-3, 4-26-05; Ord. No. 200643, § 1, 11-28-06;
Ord. No. 2007-02, §§ 1, 2, 1-9-07)

Editor's note: Ord. No. 2005-14, § 4, adapted April 26, 2005, provides that "the terms and provisions
of this ordinance shall not apply to regular deliveries to destinations on restricted roads which are
infrequent in nature such as, but not limited to, gas, fill dirt, imerock, garbage pick up, parcel delivery,
etc, where such delivenies are contemplated on an "as needed” basis. Also exempt are emergency
eguipment and utility trucks.”

State law references: Truck routes authorized, F.S. § 316.555.

Sec. 17-2. Additional fee for civil traffic penalty.

(a) Pursuant to F.S. § 318.1215, the county hereby requires the clerk of court in and for the
county to collect an additional five dollars {$5.00) with each civil traffic penalty, which shall be
used to fund driver education programs in public and nonpublic schools.

(b) The board of county commissioners shall administer the funds, which shall be used for
enhancement, and not replacement, of driver education program funds.

(c) The funds shall be used for direct educational expenses and shall not be used faor
administration.

{d) Each driver education program receiving funds pursuant fo this ordinance shall require that
a minimum of thirty (30) percent of a student's time in the program be behind-the-wheel training.

(Ord. No. 2002-25, § 2, 11-12-02; Ord. No. 2006-27, § 1, 9-12-06)

Editor's note: Ord. No. 2002-25, § 2, adopted Nov. 12, 2002, did not specifically amend the Code.
Hence, its inclusion herein as section 17-2 was at the discretion of the editor.

Sec. 17-3. Operation of golf cars.

(a) Golf carts are defined as a moter vehicle designed and manufactured for operation on a
golf course for sporting or recreational purposes that is not capable of exceeding speeds of 20
miles per hour.

(b) Golf carts meeting the definition set forth in subsection (a) may be operated on those
county roads or streets designated for golf cart usage through a resolution of the board of
county commissioners. The resolution shall contain a determination that the golf carts may
safely travel on or cross the designated roads or streets, and consider such factors as the
speed, volume and character of the motor vehicle traffic using the road or street.
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(c) The provision of appropriate signage designating such areas and regulating the use of golf
carts shall be the responsibility of the director of public works.

(d) All golf carts operated upon properly designated roads and streets shall meet the minimum
equipment standards established by the Florida Statutes. Golff carts may be operated, unless
otherwise set by resolution, between the hours before sunrise and after sunset if equipped with,
at a minimum, headlights, brake lights, tum signals, a windshield, and reflective devices on the
sides of the golf cart that could include reflective tape. Golf carts that do not meet the minimum
equipment standards for operation between the hours before sunrise and after sunset shall only
be permitted to operate between sunrise and sunset.

(e) In no event shall this section authorize the operation of golf carts on roads or streets within
the jurisdiction of the state or within the jurisdiction of any municipality.

() Golf carts that have been modified to exceed the speed of twenty (20) miles per hour shall
not be considered golf carts under the provisions stated herein, and are not afforded the rights

provided by this section.

(Ord. No. 2003-19, § 2, 10-28-03)

Editors note: Ord. No. 2003-19, § 2, adopted Oct. 28, 2003, did not specifically amend the Code.
Hence, its inclusion herein as section 17-3 was at the discretion of the editor.

Sec. 17-4. ATVs on county roads.

Pursuant to F.S. § 316.2123(2), the board of county commissioners hereby exempts the county
from F.S. § 313.2123(1) so that the operation of ATVs on county roads in the county is not permitted
and such operation shall constitute a traffic violation in conformity with applicable statutes.

(Ord. No. 2006-34, § 1, 10-10-06)
Editor's note: Ord. No. 2008-34, § 1, adopted Oct. 10, 2006, did not specifically amend the Code.
Hence. its inclusion herein as section 17-4 was at the discretion of the editor.

Secs. 17-5--17-15. Reserved.
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Select Year: _201@

The 2010 Florida Statutes

Title XXHI Chapter 316 View Entire Chapter
MOTOR VEHICLES 'STATE UNIFORM TRAFFIC CONTROL

316.212 Operation of golf carts on certain roadways. —The operation of a golf cart upon the public
roads or streets of this state is prohibited except as provided herein:

(1) A eolf cart may be operated only upon a county road that has been designated by a county, or a
municipal street that has been designated by a municipality, for use by golf carts. Prior to making such a
designation, the responsible tocal governmental entity must first determine that golf carts may safely
travel on or cross the public road or street, considering factors including the speed, volume, and
character of motor vehicle traffic using the road or street. Upon a determination that golf carts may be
safely operated on a designated road or street, the responsible governmental entity shall post
appropriate signs to indicate that such operation is allowed.

{(2) A golf cart may he operated on a part of the State Highway System only under the following
conditions: '

{a) To cross a portion of the State Highway System which intersects a county road or municipal
street that has been designated for use by golf carts if the Department of Transportation has reviewed
and approved the location and design of the crossing and any traffic control devices needed for safety
purposes. .

{b) Ta cross, at midblock, a part of the State Highway System where a golf course is constructed on
both sides of the highway if the Department of Transportation has reviewed and approved the location
and design of the crossing and any traffic control devices needed for safety purposes.

{c) A golf cart may be operated on a state road that has been designated for transfer to a local
governmenkt unit pursuant to s. 335.0415 if the Department of Transportation determines that the
operation of a golf cart within the right-of -way of the road will not impede the safe and efficient flow of
mator vehicular traffic. The department may authorize the operation of golf carts on such a road if:

1. The road is the only available public road along which golf carts may travel or cross or the road
provides the safest travel route among alternative routes available; and

2. The speed, volume, and character of motor vehicular traffic using the road is considered in
making such a determination.

Upon its determination that golf carts may be operated on a given road, the department shall post
appropriate signs on the road to indicate that such operation is altowed.

(3) Notwithstanding any other provision of this section, a golf cart may be operated for the purpose
of crossing a street or highway where a single mobile home park is tocated on both sides of the street or
highway and is divided by that street or highway, provided that the governmental entity having originat
jurisdiction over such street or highway shall review and approve the location of the crossing and
require implementation of any traffic cantrols needed for safety purposes. This subsection shall apply
only to residents or guests of the mobile home park, If notice is posted at the entrance and exit of any
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mabile home park where residents of the park operate golf carts or electric vehicles within the
confines of the park, it is not necessary for the park to have a gate or other device at the entrance and
exit in order for such golf carts or electric vehicles to be lawfully operated in the park.

(4) Notwithstanding any other provision of this section, if authorized by the Division of Recreation
and Parks of the Department of Environmental Protection, a golf cart may be operated on a road that is
part of the State Park Road System if the posted speed limit is 35 miles per hour or less.

(5) A golf cart may be operated only during the hours between sunrise and sunset, untess the
responsible governmental entity has determined that a golf cart may be operated during the hours
between sunset and sunrise and the golf cart is equipped with headlights, brake lights, turn signals, and
a windshield.

(6) A golf cart must be equipped with efficient brakes, reliable steering apparatus, safe tires, a
rearview mirror, and red reflectorized warning devices in both the front and rear.

(7) A golf cart may not be operated on public roads or streets by any person under the age of 14.

(8) A local governmental entity may enact an ordinance relating to:

{a) Golf cart operation and equipment which is more restrictive than those enumerated in this
section. Upon enactment of such ordinance, the local governmental entity shall post appropriate signs
or otherwise infarm the residents that such an ordinance exists and that it will be enforced within the
local government’s jurisdictional territory. An ordinance referred to in this section must apply only to an
unticensed driver.

{b} Golf cart operation on sidewalks adjacent to specific segments of municipat streets, county
roads, or state highways within the jurisdictional territory of the local governmental entity if:

1. The local governmental entity determines, after considering the condition and current use of the
sidewalks, the character of the surrounding community, and the locations of authorized golf cart
crossings, that golf carts, bicycles, and pedestrians may safely share the sidewalk;

2. The local governmental entity consults with the Department of Transportation before adopting
the ordinance:

3. The ordinance restricts golf carts to a maximum speed of 15 miles per hour and permits such use
on sidewalks adjacent to state highways only if the sidewalks are at least 8 feet wide;

4. The ordinance requires the golf carts to meet the equipment requirements in subsection (6},
However, the ordinance may require additional equipment, including horns or cther warning devices
required by s. 316.271; and

5. The tocal governmental entity posts appropriate signs or otherwise informs residents that the
ordinance exists and applies to such sidewalks.

(9) A violation of this section is a noncriminal traffic infraction, punishable pursuant to chapter 118
as a moving violation for infractions of subsections {1)-{5) or a local ordinance corresponding thereto
and enacted pursuant to subsection {8}, or punishable pursuant to chapter 318 as a nonmoving violation
for infractions of subsection (&), subsection (7), or a local erdinance corresponding thereto and enacted

pursuant to subsection (8). 7
History.—s. 2, ch. 83-188; s. 1, ch. 84-111; 5. Z, ch. 88-253; s. 322, ch. 95-148; 5. 4, ch. 96-413; 5. 168, ch. 99-248; 5. 7,
ch. 2000-313; 5. 6, ch. 2005-164; s. 3, ch, 2008-98; 5. 46, ch. 2010-223.
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The 2010 Florida Statutes

Title XX Chapter 316 View Entire Chapter
MOTOR VEHICLES STATE UNIFORM TRAFFIC CONTROL

316.2125 Operation of golf carts within a retirement community. —

(1)  MNotwithstanding the provisions of s. 316.212, the reasonable operation ¢f a golf cart, equipped
and operated as provided in s. 316,212 (5), (6), and (7), within any setf-contained retirement community
is permitted unless prohibited under subsection (2).

(2)(@a) A county or municipality may prohibit the operation of golf carts on any street or highway
under its jurisdiction if the governing body of the county or municipality determines that such
prohibition is necessary in the interest of safety.

{b) The Department of Transportation may prohibit the operation of golf carts on any street or
highway under its jurisdiction if it determines that such prohibition is necessary in the interest of
safely.

(3) A local governmental entity may enact an ordinance regarding golf cart operation and equipment
which #s more restrictive than those enumcrated in this section. Upon enactment of any such ordinance,
the local governmental entity shall post approprate signs or otherwise inform the residents that such an
ordinance exists and that it shall be enforced within the local government’s jurisdictional territory. An

ordinance referred to in this section must apply only to an unlicensed driver.
History.—s. 1, ch. 88-253; 5, 6, ch, 96-413; 5. §, ch. 2000-313; 5. 15, ch. 2006-290; 5. 4, ch. 2008-493,
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